Ξηρός και θερμός ο χειμώνας που πέρασε στην Δυτική Ελλάδα

Ο φετινός χειμώνας (2022 – 2023) στη μεγαλύτερη διάρκειά του χαρακτηρίστηκε από γενικά υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και λιγότερες του κανονικού βροχοπτώσεις συνολικά στο μεγαλύτερο μέρος, αν όχι, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα, όσον αφορά την περιοχή των Πατρών και του ν. Αχαΐας ευρύτερα δεν υπήρξε διαφοροποίηση από το γενικό μοτίβο, με την περιοχή να βιώνει κατά κανόνα αυτό που ονομάζουμε έναν «μαλακό» χειμώνα.

Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με την κακοκαιρία «Ariel», η οποία έδωσε αξιόλογα ύψη βροχής στην περιοχή (βλέπε σχετικό πίνακα παραπλεύρως), ενώ μετά από ολιγοήμερο διάλειμμα μας επισκέφθηκε εκ νέου μία σημαντική ατμοσφαιρική διαταραχή, που άφησε εξίσου αξιόλογα ποσά βροχής.

Ήταν όμως, δύο κακοκαιρίες με γενικά φθινοπωρινά χαρακτηριστικά αφού, η θερμοκρασία δεν έπεσε ιδιαίτερα στην διάρκειά τους. Ο μήνας συνεχίστηκε με παρατεταμένη καλοκαιρία έως και το τέλος του με τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις να λειτουργούν επί της ουσίας σαν ένα νοητό τείχος σε οποιοδήποτε βαρομετρικό χαμηλό επιχειρούσε να εισβάλλει στην χώρα μας. Ο υδράργυρος και σε αυτό το διάστημα συνέχισε να κινείται σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικό είναι το ότι παρόλο που, η μέση θερμοκρασία του μήνα στην πόλη της Πάτρας είναι περίπου 11,5°C, αυτή διαμορφώθηκε κοντά στους 14°C, ενώ τόσο η μέση μέγιστη όσο και η μέση ελάχιστη τιμή του μήνα βρέθηκαν κατά 1,5 – 2°C υψηλότερες του κανονικού.

Ο Ιανουάριος έκανε ποδαρικό με καλοκαιρία και εξαιρετικές καιρικές συνθήκες στο 1ο δεκαήμερό του με την απουσία φαινομένων να είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού. Ακολούθησε η πιο υετοφόρος περίοδος του χειμώνα μέχρι και το τέλος του με τρεις αρκετά σημαντικές κακοκαιρίες (10-11/1, 20-21/1 και 25-26/1) να καλύπτουν την μέση κλιματική τιμή του υετού στην περιοχή, ξεπερνώντας την μάλιστα κατά τόπους (βλέπε σχετικό πίνακα). Στην 1η εξ αυτών σημειώθηκαν και οι πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις της σεζόν στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και γενικότερα σε όλα τα ορεινά μας τμήματα.

Οι θερμοκρασίες
Μπορεί από πλευράς βροχοπτώσεων ο εν λόγω μήνας να ήταν αρκετά ικανοποιητικός, από θερμοκρασιακής πλευράς όμως, ήταν μία αρκετά ήπια περίοδος. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως οι μέσες θερμοκρασιακές παράμετροι ήταν εκ νέου ανώτερες του κανονικού. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν ως εξής:

• Κλιματική μέση τιμή: 10°C, τιμή Ιανουαρίου 2023 12°C.

• Κλιματική μέση ελάχιστη και μέση μέγιστη τιμή: 6,1°C και 14,6°C, τιμές Ιανουαρίου 2023 8,6°C και 16,2°C αντιστοίχως.

Ο Φεβρουάριος, τέλος, χαρακτηρίζεται ως ιστορικά άνομβρος με αρνητικά ρεκόρ βροχόπτωσης τουλάχιστον για τα τελευταία 15-20 έτη στην περιοχή. Το ύψος βροχόπτωσης δεν ξεπέρασε τα 10mm σε καμία περιοχή της πόλης της Πάτρας και ευρύτερα σε όλο το δυτικό τμήμα του ν. Αχαΐας, βάζοντας τον μήνα αυτό σε περίοπτη αρνητική θέση στην μετεωρολογική ιστορία, γενικότερα για το σύνολο της δυτικής επικράτειας της χώρας. Μόνο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η ψυχρή εισβολή «Barbara» (5-9/2), η οποία ήταν μια κλασσική κακοκαιρία βορειοανατολικού ρεύματος με χιονοπτώσεις μόνο σε περιορισμένη χωρική κλίμακα (Αττική, Αν. Στερεά, Θεσσαλία, ΒΑ Πελοπόννησος και Κρήτη). Ενώ, όσον αφορά την περιοχή μας, βασικό της χαρακτηριστικό της ήταν οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι (βλ. πίνακα) και οι χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασιακές τιμές (βλ. πίνακα).

Η εν λόγω ψυχρή εισβολή κατόρθωσε να κρατήσει τις μέσες θερμοκρασιακές παραμέτρους κοντά στα κλιματικά για την εποχή επίπεδα.

• Κλιματική μέση τιμή: 10,6°C, τιμή Φεβρουαρίου 2023 10,8°C

• Κλιματική μέση ελάχιστη και μέση μέγιστη τιμή: 6,3°C και 15°C, τιμές Φεβρουαρίου 2023 6,5°C και 14,7°C αντιστοίχως.

Συμπερασματικά, ήταν ένας εξαιρετικά σπάνια ξηρός μήνας, ο πιο κρύος του φετινού χειμώνα και εκείνος που πλησίασε περισσότερο τις μέσες κλιματικές τιμές.