Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Ρομάν Πολάνσκι που κατηγορείται ότι δυσφήμισε Βρετανίδα ηθοποιό

Ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι δικάζεται στη Γαλλία με την κατηγορία ότι δυσφήμισε μια Βρετανίδα ηθοποιό η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980.

Ο 90χρονος δημιουργός, καταζητείται στις ΗΠΑ για τον βιασμό μιας ανήλικης το 1977 και αντιμετωπίζει, όπως αναφέρει ο Guardian, πολλές άλλες κατηγορίες για φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση. Ολοι οι ισχυρισμοί έχουν απορριφθεί από τον ίδιο.

Ο σκηνοθέτης, στη μακρά καριέρα του, στην οποία περιλαμβάνονται οι βραβευμένες ταινίες «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Τσάιναταουν» και «Ο πιανίστας», έχει διαφύγει στην Ευρώπη από το 1978.

Ο Πολάνσκι δεν αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του, ενώ η κατήγορός του, Σαρλότ Λιούις, 56 ετών, αναμένεται να είναι παρούσα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010, η Σαρλότ Λιούις είχε κατηγορήσει τον Πολάνσκι ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά «με τον χειρότερο δυνατό τρόπο» το 1983, όταν βρισκόταν στο Παρίσι για ένα casting, σε ηλικία 16 ετών. Σημειώνεται ότι η ηθοποιός είχε εμφανιστεί στην ταινία του «Pirates» του Πολάνσκι το 1986.

Ο σκηνοθέτης είχε απαντήσει λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «αποτρόπαιο ψέμα» σε μια συνέντευξή του το 2019 στο περιοδικό Paris Match.

Σύμφωνα με το Paris Match, ο Πολάνσκι επικαλέστηκε το αντίγραφο ενός άρθρου του 1999 που είχε δημοσιευτεί στο News of the World και επεσήμανε ότι η Λιουίς είχε πει για εκείνον: «Με γοήτευε και ήθελα να γίνω ερωμένη του».

Η ηθοποιός, κατόπιν, δήλωσε ότι τα εν λόγω αποσπάσματα που της αποδίδονται δεν ήταν ακριβή και υπέβαλε μήνυση για δυσφήμιση, με αποτέλεσμα ο Πολάνσκι να κατηγορηθεί αυτομάτως σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.

Η δικηγόρος του Πολάνσκι δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία δυσφήμiση στο άρθρο του Paris Match. «Ο Πολάνσκι έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του δημόσια, όπως και η γυναίκα που τον κατηγορεί» είπε.

Οι δικηγόροι υπεράσπισής του ζήτησαν από τον Στιούαρτ Γουάιτ, ο οποίος έγραψε το άρθρο το 1999, να εμφανιστεί ως μάρτυρας κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η Γαλλία, η Ελβετία και η Πολωνία έχουν αρνηθεί να εκδώσουν τον Πολάνσκι στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ο Πολάνσκι να προεδρεύσει των γαλλικών βραβείων Σεζάρ εγκαταλείφθηκαν στις αρχές του 2017 υπό την πίεση φεμινιστικών ομάδων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης