Μπορούμε να... μετρηθούμε;

.

Μπορούμε να... μετρηθούμε;

Κρύβουμε πάλι ένα εθνικό πρόβλημα κάτω από το χαλί; Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσιοποίησε τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 αναφορικά με τον νόμιμο πληθυσμό το 2021.

Υποστηρίζει ότι έχουμε μείωση του νόμιμου πληθυσμού ανάμεσα στις δυο τελευταίες απογραφές κατά 187 χιλ. όμως, πώς είναι δυνατόν η μείωση αυτή να είναι τόσο μικρή όταν, την ίδια περίοδο, το φυσικό ισοζύγιο (γεννήσεις-θάνατοι) των ημεδαπών είναι αρνητικό κατά 407χιλ., ενώ το μεταναστευτικό τους ισοζύγιο είναι επίσης αρνητικό.

Επ΄ αυτού υπάρχει και μια έρευνα του Καθηγητή Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικού υπεύθυνου του Ερευνητικού Προγράμματος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Ο καθηγητής, υποστηρίζει ότι η μείωση του πληθυσμού αυτή την δεκαετία δεν μπορεί να είναι μόνο 187.000 κάτοικοι, αλλά πολύ περισσότερο,

Μάλιστα ο καθηγητής σημειώνει ότι η μείωση του πληθυσμού μπορεί να είναι τελικά 650.000, δηλαδή τριπλάσια σχεδόν από αυτή που παρουσιάστηκε!

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον πραγματικό αριθμό της μείωσης του πληθυσμού, το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολύ σοβαρό. Η Ελλάδα α) συρρικνώνεται αφού οι Έλληνες δεν γεννούν παιδιά και β) αλλοιώνεται αφού την ίδια ώρα χιλιάδες μετανάστες τεκνοποιούν ακόμα και στις δομές όπου ζουν. Μόνο στην δομή της Ριτσώνας αναμένονται πάνω από 500 γεννήσεις.

Η κύρια αιτία του φαινομένου είναι οικονομική και κοινωνική. Δεν είναι καθόλου εύκολο να συντηρηθούν 3 και 4 παιδιά από οικογένεια των 700 ευρώ το μήνα. Επιπλέον όλο και περισσότερες γυναίκες τεκνοποιούν μετά τα 35 και δεν υπάρχει χρόνος να το επαναλάβουν. 

Λύση δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν ασχοληθεί το πολιτικό σύστημα με το πρόβλημα. Και επειδή δεν θα ασχοληθεί, όλα θα εξαρτηθούν από τυχαίες παραμέτρους που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου. Όταν ξαναμετρηθούμε, αν μετρηθούμε σωστά φυσικά.